Materialenscan toont de economische voordelen van duurzaam materialengebruik aan

door | mei 5, 2017 | Nieuwsberichten, ruimte-en-milieu

Materialenscan toont de economische voordelen van duurzaam materialengebruik aan

De ontginning van grondstoffen en het gebruik van materialen heeft heel wat milieu-impact. Bovendien worden veel grondstoffen steeds schaarser en dus duurder. Dat heeft ook grote gevolgen voor veel kmo’s die met steeds hogere materiaalkosten worden geconfronteerd.

Via het materialenscanprogramma lieten de voorbije jaren bijna 130 bedrijven hun materialengebruik doorlichten door gespecialiseerde adviseurs. Deze eerstelijns materialenscan had tot doel de bedrijven te sensibiliseren, te stimuleren en op weg te helpen om (nog meer) duurzaam om te springen met hun materialen en kon door de adviseurs gratis worden aangeboden dankzij de financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen en de OVAM.

Ter afsluiting van het materialenscanprogramma, werd een infobrochure opgemaakt “Duurzaam materialengebruik loont; de resultaten van de materialenscan”. Hierin kan u zowel enkele cases als de evaluatie en resultaten van de materialenscans nalezen.

Uit de resultaten blijkt dat de grondstofkosten ook bij Vlaamse kmo’s gemiddeld ongeveer 50% van de totale bedrijfskosten bedragen en dus hoger zijn dan de energie- en de personeelskosten. Daarnaast blijkt dat gemiddeld 17% van de aangekochte grondstoffen verloren gaan tijdens de productie, wat gepaard gaat met een verlies van gemiddeld 18% van de totale productiegerelateerde bedrijfskosten.

De analyse maakt ook duidelijk dat een duurzaam gebruik van materialen grote economische voordelen kan bieden aan kmo’s. Uit de scans blijkt immers dat de grondstofverliezen gemiddeld met maar liefst 10% verminderd kunnen worden en dat daarbij 2% op de productiekosten kan worden bespaard. De resultaten van de materialenscans bevestigen hiermee het belang en het potentieel van duurzaam materiaalgebruik.

duurzaam_materialengebruik_loont_grafiek.png

Contact to Listing Owner

Captcha Code