Maak als onderneming met 20 werknemers of meer snel je opleidingsplan op

door | mrt 31, 2023 | arbeidsmarkt, Nieuwsberichten

Om de opleiding van werknemers te ondersteunen verplicht de overheid grotere bedrijven sinds kort om hun medewerkers van de nodige opleidingen te voorzien. Heeft je onderneming 20 of meer werknemers in dienst? Dan is het volgens de wet van 3 oktober 2022 verplicht om een opleidingsplan op te stellen.

Werkgevers hebben tot 31 maart 2023 de tijd om een opleidingsplan op te stellen dat in hun bedrijf moet worden uitgevoerd vanaf 1 april 2023, maar momenteel moet dat plan worden bewaard in de onderneming zelf totdat er nadere regels over de verzending ervan vastgelegd worden.

Voor het moment hoeven deze opleidingsplannen dan ook niet aan de Arbeidsinspectie of de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg te worden overgemaakt.

Als werkgever bepaal je zelf welke opleidingen er worden opgenomen in het opleidingsplan, maar het plan moet ten minste zowel formele als informele opleidingen bevatten en toelichten op welke wijze deze opleidingen bijdragen tot de algemene opleidingsinspanning die op sectoraal niveau is vastgesteld.

Formele en informele opleidingen moeten beantwoorden aan de definitie van de Nationale Bank van België. Een toelichting over deze begrippen is terug te vinden in de Toelichtingsnota met betrekking tot de opleidingsactiviteiten.

Het plan moet ook opleidingen voorzien om het tekort aan kandidaten voor de knelpuntberoepen in de betreffende sector aan te pakken. Tot slot moet rekening gehouden worden met de genderdimensie.

Meer info lees je op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg: Opleidingsplannen.

Contact to Listing Owner

Captcha Code