Klimaatgezond Oost-Vlaanderen

door | mei 19, 2017 | Nieuwsberichten, ruimte-en-milieu

Klimaatgezond_Oost-Vlaanderen.jpg

 

Klimaatgezond Oost-Vlaanderen

De Provincie wil samen met inwoners, organisaties, steden en gemeenten, bedrijven … werk maken van een klimaatgezond Oost-Vlaanderen. We willen de uitstoot van broeikasgassen drastisch terugdringen en tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Dat wil zeggen dat de uitstoot aan broeikasgassen in evenwicht is met wat de natuur en de bodem kunnen opnemen. Daarnaast streeft de Provincie ook naar klimaatbestendigheid. Zo willen we ervoor zorgen dat de negatieve effecten van de klimaatwijziging op het grondgebied van onze provincie – zoals overstromingen, droogte, erosie, verlies aan biodiversiteit – maximaal worden getemperd.

Het Burgemeestersconvenant

De Provincie ondersteunt steden en gemeenten die een ambitieus klimaatbeleid willen voeren en zo mee willen werken aan een klimaatgezond Oost-Vlaanderen. Om die ambitie kracht bij te zetten, kunnen steden en gemeenten het Europese Burgemeestersconvenant ondertekenen. Zo engageren ze zich om minstens 40 % minder CO2 uit te stoten op hun grondgebied tegen 2030, én om een beleid rond adaptatie te ontwikkelen (meer info op link onderaan).

De Provincie is officieel erkend als territoriaal coördinator van het Burgemeesterconvenant en voorziet opleidingen, uitwisseling via het Oost-Vlaams netwerk Burgemeestersconvenant, voorbeelddocumenten en communicatiemateriaal. Veertien gemeenten krijgen bovendien een intensief begeleidingstraject voor de opmaak van hun actieplan in het kader van het Burgemeestersconvenant.

Volgende steden en gemeenten ondertekenden de voorbije jaren het Burgemeestersconvenant: Aalst, Aalter, Beveren, De Pinte, Deinze,Dendermonde, Gent, Hamme, Kluisbergen, Kruibeke, Lierde, Lochristi, Lokeren, Maldegem, Melle, Nazareth, Nevele, Ninove, Moerbeke, Oudenaarde, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster.

Waasland klimaatland

In het Waasland slaan de Provincie Oost-Vlaanderen, de intercommunale Interwaas en de Wase gemeenten de handen in elkaar om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te dringen. Het project kreeg de titel ‘Waasland klimaatland’. In een eerste fase zal in overleg met verenigingen, organisaties, bedrijven, … een klimaatvisie en -strategie voor de regio worden uitgewerkt. Deze visie zal verder vertaald worden naar concrete actieplannen met maatregelen rond mobiliteit, wonen, handel en economie, landbouw en de lokale productie van hernieuwbare energie. Binnen het project zullen ook een aantal concrete klimaatacties worden opgestart.

Op 19 juni 2015 ondertekenden de Wase gemeenten samen het Burgemeestersconvenant. Dat is de eerste stap naar een Waasland Klimaatland.

Klimaatengagement in beeld

Aalst, Dendermonde, Sint-Niklaas en de Provincie hebben hun klimaatengagement in beeld gebracht aan de hand van een filmpje. Dit filmpje is te bekijken via de link onderaan de pagina.

Cursus ‘Gidsen voor het klimaat’

Natuurpunt Educatie en Provincie Oost-Vlaanderen organiseren regelmatig cursussen Klimaat en klimaatverandering – Gidsen voor het klimaat. In vijf lessen zetten we natuurgidsen op weg om het thema klimaatverandering te brengen voor een breed publiek. De theoretische lessen werden aangevuld met een interactieve les begeleid door Steven Vromman, en een praktijkles met ‘klimaathapjes’. Tijdens deze momenten leerden de gidsen de verdere kneepjes van het vak. Het Klimaateffectschetsboek West- en Oost-Vlaanderen deed dienst als kapstok en achtergronddocument.

Ben je ook geïnteresseerd in een cursus klimaatgidsen? Stuur dan een mailtje naar tom.gorre@oost-vlaanderen.be met vermelding van jouw naam, adres en telefoonnummer. We contacteren je dan zodra er opnieuw een cursus wordt georganiseerd.

 

Contact

dienst Milieubeleidsplanning, -ondersteuning en Natuurontwikkeling
PAC Het Zuid
Woodrow Wilsonplein 2
9000 Gent

Frederika Torfs- frederika.torfs@oost-vlaanderen.be 
tel.09 267 78 36

Kim Rienckens- kim.rienckens@oost-vlaanderen.be 
tel.09 267 78 15

Saskia Van der Stricht- saskia.van.der.stricht@oost-vlaanderen.be 
tel.09 267 78 16

Contact to Listing Owner

Captcha Code